Fiecare turist care sosşeşte aici, la hotel, mă întreabă, invariabil, unde se pot face cumpărături la preţuri bune! Mulţi oameni chiar riscă şi îşi ratează concediile, bărbaţii eşuând pe terase în aşteptarea consortelor dezlănţuite la cumpărături! Acum îmi este mult mai clar de ce a tras UE de noi să întrăm în ea! Suntem maniacii cumpărăturilor!
O facem şi acasă, cum altfel putea Carrefour Orhideea să ajungă pe locul II în lume, o facem şi pe afară! La Pandorf, celebrul loc de shopping de la intrarea din Ungaria în Austria se vorbeşte demult româneşte. Mă mir că încă nu se acceptă şi leii la plată!
Zilele trecute, la Zell am See, ne iese în cale zona de supermarketuri, un fel de Outlet local. Normal, oprim şi noi, să vedem ce şi cum! Păi la câte maşini cu numere româneşti erau acolo, nu mai ştiai unde te afli!
De ce oare suntem aşa? Să fie doar o rezultantă a ultimului deceniu sub Ceauşescu, când magazinele erau asemenea muzeelor, dar fără exponate, adică goale? Să fie doar o răzbunare a lipsei continue de bani a românilor, care, atunci când au bani în buzunar nu ştiu cum să-i cheltuiască mai repede?
Sunt convins că şi în Austria vin români în concediu pe credit luat de la vreo bancă! De multe ori când dau de un magazin sau mall, uită că la vreo 100 de m este locul unde s-a născut Mozart, iar produsele din magazin le găsesc şi în România!
Suntem sau nu ciudaţi, cu mania asta a noastră a cumpărăturilor?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
6 comentarii:
Toate la un loc, dar mai e posibila o explicatie ( din acelasi motiv, multi merg la mare sau la munte in Austria sau in Grecia) : poate fi mai ieftin ca in Ro.
Sa faci cumparaturi in Romania, la ora actuala, inseamna sa dai uneori chiar dublu fata de preturile din Austria sau Germania...in aceleasi magazine. Trist, dar foarte adevarat. Un shopping trip in Austria, cu tot cu cazare si masa este mai ieftin decat sa mergi la cumparaturi oriunde in Romania.
Nu mai e demult vorba doar de snobism, cumparaturile in alte tari, au ajuns o necesitate.
Pentru cei ce nu mai locuiesc in Romania de foarte multi ani, este incredibil felul in care au crescut preturile aici.
Si chiar si pt noi este destul de greu de inteles si acceptat aceasta stare de fapt.
Da, Elena, da Red Team, aveţi dreptate! Culmea este că, prin prism statisticilor, un român care intră într-un hypermarket chltuieşte, în media, 150 euro! În condiţiile în care salariul minim nu are această valoare! Şi, atunci, de unde? Simplu, din economia neagră!
Mie unuia preturile din Parndorf sau SCS Wien nu mi s-au parut deloc mici. OK, daca iti faci un scop in viata din a face shopping acolo, si iti dedici cateva zile acestui scop, da, poate ca la final, tragand linie, ai facut economii. Insa mergand ca omul normal la magazin, n-ai castigat nimic, nu ai timp sa cauti, sa gasesti marfa aia intr-adevar ieftina, care sta ascunsa undeva intre alte milioane de articole. Am facut si eu prostia sa ma las tarat in escapade din astea, si am plecat de acolo cu un gust amar si cu regretul de a fi pierdut cateva ore, bune de facut orice altceva. Eu asa ceva nu mai fac. M-am lasat de "sportul" asta.
Recunosc ca m-ai lovit unde ma doare... Eu sunt o astfel de maniaca!!! Nu-mi plac magazinele din Italia, nu-mi plac nici cele unguresti, nici cele romanesti.Am sa-ti explic imediat fenomenul,asa cum se manifesta la mine. Spuneai aici de salariul mediu comparat cu media cumparaturilor. Cu foarte mici exceptii, cei in cauza au venituri mult mai mari. De aceea isi permit asta. Dar sa revin la subiect. Cam de doua ori pe an, mai ales in sezonul reducerilor, prefer sa vin in Austria la cumparaturi(99% haine). Si asta pentru ca in Romania e plin de turcisme si chinezisme. Chiar si magazinele cu etichete au astfel de marfa.Ajungi acasa si iti bagi ungia-n gat. Asa ca, prefer o haina de calitate, pe care dau chiar mai putin decat pe un chinezism in tara. Si cum nu mergi saptamanal la cumparaturi, o faci lata cand ajungi. Cam asta e ideea si imi cer scuze daca par ridicola, dar sunt amatoare de astfel de cumparaturi... Cei care au bani, vin mai des. Poate dau si la rude...
Am citit că în momentul când te hotărăşti să cumperi ceva parşivul de creier secretă dopamină, un neurotransmiţător asociat cu recompensa şi plăcerea. Atunci eşti un pic fericit de-a binelea, după care plăteşti şi pleci acasă şi (cam) cu asta bastam nu mai simţi cine ştie ce. De aceea se zice că e mai bine să îţi procuri experienţe (călătorii, activităţi noi) decât să cumperi lucruri. Dar probabil depinde de mai multe. Iar românii (noi adică) sântem un caz mai special, că am şi fost ţinuţi cum am fost iar acum ne asociem propria identitate mai mult cu cumpărăturile decât cu altceva.
Trimiteți un comentariu