17 februarie 2005

Despre Bancile din Romania

De cateva zile ma delectez cu obtinerea unei linii de credit pentru firma! Conditiile ar fi perfect indeplinite, ptr. ca am avut profit bunicel, am garantii, ba chiar am si credibilitate, dar...
Dar, trebuie cu totdinadinsul sa demonstrez bancii ca nu am nevoie de bani! Este cel mai ciudat lucru care i se poate cere unui solicitant de credit!
Normal, daca vrei un credit, inseamna ca ai nevoie de bani. Banca, in schimb, cere sa vada ca nu ai nici un fel de datorii. Apoi, vrea sa vada un BVC - buget de venituri si cheltuieli - pe anul pentru care solicititi creditul, BVC din care sa reiasa ca vei avea profit si bani destui!
Atunci, la ce mai ai nevoie de credit? La ce ti se mai cer garantii de miliarde pentru cateva sute de milioane?
Asta-i cruntul adevar! Daca ai nevoie de bani, nu trebuie sa arati acest lucru vreunei banci din Romania, caci Adio credit!
Drept pentru care am hotarat ca nu mai am nevoie de bani, deci nu mai am nevoie de credit, deci sunt fericit si prosper, deci indeplinesc conditiile pentru acordarea creditului!
Ma voi duce la banca si le voi spune, cand depun toate actele, ca de fapt, m-am razgandit, ca nu mai imi trebuie banii, ca am realizat ca am suficienti. Cu siguranta, atunci voi primi creditul!
sa mai traiesti in Romania....

Un comentariu:

Unknown spunea...

Stimate D-le Lucian Stanciu,
Sper ca apreciezi cat de oficial m-am adresat tie, ca mai mult de atat nu primesti. Referitor la eforturile (sau dorintele) tale de a veni in NZ, trebuie sa-ti spun cateva lucruri: "Afara -i vopsit gardul ...", mai departe stii si tu. Adica nu e deloc roz. Totodata trebuie sa stii ca la toti cei pe care ii cunosc aici, nivelul de trai a scazut de cand au venit - asta nu inseamna "calitatea vietii". Lasa-ma sa fiu mai explicit: nu vei veadea aici romani mediocri, marea majoritate au avut situatii foarte bune in Romania iar acum veniturile le sunt mai scazute (raportat la nivelul de preturi, cu alte cuvinete - puterea de cumparare). Al doilea factor "negativ" este ca in societatea de aici, de origine engleza, este foarte putin probabil (daca nu imposibil), sa ai ocazia sa faci profesional ceea ce ai facut in Romania. NZ-isti fac o foarte mare diferenta intre ei si tine. In general, un kiwi nu va angaja, promova, oferi sanse, privi cu ochi buni un emigrant atunci cand exista cel putin un kiwi care ar putea sa inlocuiasca emigrantul. Cu atat mai mult daca esti dintr-o tara ex-comunista, care aici, la capatul lumi a avut o reclama extrem de negativa. Binenteles ca nimeni nu va afirma lucrurile astea franc, clar si raspicat. Cu toate astea ele sunt pregnante (sa nu intelegi "gravide").
Pe de alta parte, calitatea vietii este incomparabil mai mare fata de Romania. Aici, practic nu exista stres. Totul merge de la sine, lejer, iar daca cineva nu isi indeplineste datoriile, este compatimit si toti incearca sa-l ajute (dat fiind ca exista o extraordinara constiinta a muncii). Oamenii nu "robesc" ca in Romania, dar nici nu trag chiulul, desi ar avea ocazia.
In ce priveste crescutul copiilor, e o tara minunata. In Christchurch cel putin (unde maorii sunt mult mai putini decat in Insula de Nord - de exemplu) este o liniste si pace, ca duminica la tara. Singurul comentariu care l-as face e ca la scoala sunt cu 4-5 ani in urma Romaniei (daca nu mai mult). Dar sincer vorbind, eu prefer sa am de-a face cu oameni intre care doar cativa au facultate si sa am incredere in ei comparativ cu altii foarte educati dar pe care nu poti pune baza si de la care te astepti sa te insele la prima ocazie.
Eu, si nu numai, am trecut prin perioade foarte dificile la sosirea aici (cam un an) si de frustrare intensa. Aveam impresia ca e o natiune de idioti care pur si simplu ti-au pus eticheta de emigrant si asta e tot ce ar trabui sa stie despre tine.
Hai ca te las acum, poate ca-ti mai scriu una-alta, altadata.
Salut,
Serban