31 iulie 2008

Sa priveşti oamenii în ochi!...

... asta mi-a spus Adrian Ovezea, românul stabilit la Viena, care m-a vizitat acum câteva zile! A spus că ăsta e unul dintre cele mai importante lucruri în Austria!
Şi are dreptate! Mi-a spus că de câte ori saluţi un om, când îi soliciţi ceva sau când îţi mulţumeşte, când dai noroc cu el, trebuie să-l priveşti în ochi, să stabileşti contactul vizual cu el pentru câteva secunde, timp în care din priviri îi transmiţi ceea ce spui prin vorbe!
Acest lucru nu-l ştiam. De când Adi mi l-a spus, de fiecare dată privesc adânc în ochi fiecare om, chiar dacă pentru un român poate părea o invadare temporală a intimităţii celuilalt! Şi, avea dreptate Adi, ei fac la fel, şi când le răspunzi cu aceeaşi monedă, apreciază cum se cuvine acest lucru!
Şi chiar sunt sinceri, atunci când te privesc în ochi şi-ţi spun "bitte schön" sau "danke schön"! Şi privirea directă pe care ţi-o aruncă chiar şi femeile când te salută nu are nici un fel de conotaţie sau intepretare care în România ar suna de genul: "gata, ai văzut cum s-a uitat la mine, pot să i-o pun!"
Cred că prin definiţie aceşti oameni sunt mult mai sinceri decât noi! Şi de aceea ei nu îşi ascund privirea, ci caută să te privească în ochi, să vadă dacă eşti ca ei! Sfatul lui Adi, uită-te în ochii lor când vorbeşti cu ei, a fost unul bun! Poate din jena care ne guvernează de cîte ori ieşim din spaţiul mioritic şi ajungem pe tărâmuri civilizate avem tendinţa de a pleca capul jos! De fapt, asta a fost chiar politica externă cea mai folosită de România, ne defineşte!
Aşa că, români care veniţi în Austria, capul sus, privirea demnă, nu avem de ce să ne fie ruşine! (Măcar să gândim aşa, că văzând ştirile de zi cu zi în mass media noastră, chiar avem de ce să ne fie ruşine!)

2 comentarii:

Roxana spunea...

Atitudinea aceasta de cap in jos tine de educatie.Este elementar sa privesti omul cu care vorbesti ,in ochi,este elementar sa nu ai ochelari de soare la ochi cand saluti sau incepi o conversatie.Dar acest elementar ca si toate celelalte elementare au disparut din Romania odata cu intrarea comunismului in tara.A aparut "omul nou de cacat"fara caracter,fara educatie,cu coloana vertebrala din gelatina,fara caracter si asa a invadat el Romania,izolandu-i pe cei care nu erau ca el.

Anonim spunea...

Si daca incrancenarile noastre
(uneori bine motivate)ne duc spre dorinta de a slefui profilul
romanului,care ne urmareste peste tot pe unde ne duc pasii(radacinile le luam cu noi),e si asta un soi de normalitate.Sigur ca am invatat(in timp) sa nu ii mai judec pe oameni. De oriunde ar fi ei! Iar privitul in ochi vine de la... coloana vertebrala. Comunismul e vinovat in masura in care a reusit sa se instaleze nestingherit in oameni. In rest a fost si va ramane o biata doctrina contra naturii.