07 august 2008

De ce e atât de multă curăţenie aici

Fiecare român care sosşte în Austria este izbit de curăţenia care ajunge chiar să te enerveze uneori...
Nu tu pet-uri, pungi de plastic, mucuri de ţigări, nimic, pe marginea drumurilor. Păşunile, aşa cum spuneam şi cum se poate vedea la tot pasul sunt impecabile, rivalizând cu terenurile de golf. Gospodăriile ţăranilor sunt la fel, impecabile. Lemnele pregătite pentru iarnă (da, multă lume foloseşte aici lemnul drept combustibil pentru centrale sau chiar sobe!) sunt tăiate perfect egal şi clădite în jurul zidurilor caselor, sub streaşină. Nu există gospodării unde să fie vraişte în curte, să zacă tot felul de lucruri fără nici o întrebuinţare imediată în secolul acesta. Puţinele fabrici, în special cele de prelucrare a lemnului, lucesc de curăţenie, de ai impresia că şterge cineva cu mopul curtile din oră în oră!
De ce se întâmplă toate acestea? Această întrebare mă frământă de când am călcat prima oară în Austria! La fel i se întâmplă oricui soseşte aici. Nu poţi să nu îţi pui întrebarea "cum de este posibil atât de curat?"
Unicul răspuns de până acum l-am primit zilele acestea, culmea!, de la un român. Acesta a emis următoarea frază, genială prin simplitatea explicaţiei sale:
"Este foarte clar! Aici este atât de multă curăţenie pentru că ei o au dintodeauna şi trebuie doar să o întreţină. În România ar trebui făcută întâi o curăţenie generală - ca şi în Ardeal, de Paşti şi Crăciun - şi apoi întreţinută!"
Cred că această explicaţie este cea mai plauzibilă de până acum! Problema este că, în România murdară de secole, ne-ar trebui secole să facem curăţenie. Apoi, câteva secole să învăţăm să o păstrăm! Şi, apoi, vom fi o ţară la fel de curată precum Austria!

4 comentarii:

Red Team Racing spunea...

Ce ma uimeste pe mine in Austria si in multe alte tari unde e curatenie, este faptul ca odata sositi acolo, romanii nu mai dau mizeria pe jos, ci o arunca politicos la cosul de gunoi. Ei incep sa faca mizerie imediat ce au trecut granita inapoi in tara. Insa am vazut si invers...cetateni straini ce stau aici de mai multi ani, incep sa se comporte ca unii din compatriotii nostri si sa adopte relativ usor, unele din obiceiurile proaste ale acestora, pe care la ei in tara, nu ar indrazni sa le faca.
De unde concluzia mea...ca nu neaparat omul e de vina, ci sistemul in care traieste acel om, indiferent de nationalitatea lui.

Anonim spunea...

Si cand ma gandesc (fara sa ma dau destept) ca venind din Germania, Autsria nu ti se mai pare nici pe departe atat de curata... nu fac decat sa pun sare pe rana, asa-i?

Lucian Stanciu spunea...

Exact!

Valentina spunea...

La polul opus eu mi-am pus alte intrebari... daca vrei sa-ti amintesti, desi nu-ti recomand, intra aici: http://valentinamelcea.blogspot.com/2008/08/hunedoara-orasul-cu-gunoaie-si-caini.html